რა სამკურნალო თვისებები აქვს კამას?
კამა მიეკუთვნება ქოლგოსანთა ოჯახს. ის მრავალწლოვანი ბალახოვანი მცენარეა, კარგად გამოსახული მთავარი ფესვით. ღერო მუხლთშორისებში ღარებიანი, ღრუიანი.
ფოთლები ხალთიანი მორიგეობით განლაგებული. ყვავილი ორსქესიანი. ყვავილედი რთული ქოლგაა. ჯამი ხუთფოთლიანი, გვირგვინი ხუთი, ყვითელი ან მომწვანო ფერის. ნაყოფი თესლურაა.
კამას აქვს მკვეთრი სურნელი აქვს. მას იყენებენ კერძებში, როგორც საკაზმ-სანელებელს და ეთერზეთოვან მცენარეს, აგრეთვე მწნილეულის დასამზადებლად. კამა შეიცავს A პროვიტამინს, B ჯგუფის ვიტამინებს, C ვიტამინს და სხვა. კამას იყენებენ ხალხურ მედიცინაშიც. ის ხელს უწყობს საჭმლის მონელებას, ახასიათებს გაზების გამოყოფის უნარი…
კამა არ უყენებს დიდ მოთხოვნებს გარემო პირობებს. მისი სავეგეტაციო პერიოდი შედარებით მოკლეა. მოსავლის აღება შეიძლება განხორციელდეს სამ ეტაპად: კამის წვერობის მოჭრა შეიძლება აღმოცენებიდან 6-8 კვირის შემდეგ; მცენარის მოჭრა ყვავილობის ფაზაში; თესლის მომწიფების პერიოდში, რომელიც შეიძლება განხორციელდეს აგვისტო-სექტმბერში.
სტატიაზე ვრცელდება "ამბიონის" საავტორო უფლებები
კომენტარების შინაარსზე პასუხს არ აგებს "ამბიონის" რედაქცია. გთხოვთ, უცენზურო და კანონის საწინააღმდეგო შინაარსის შემცველი კომენტარების დაწერისგან თავი შეიკავოთ.